Merhabalar,
Mimarlık bölümü mezunuysanız ve henüz portfolyonuz yoksa doğru yerdesiniz. Günümüzde artık her iş ilanında (elle tutulur ofisler), portfolyo talep edildiğini görüyoruz.
Bu yazımda portfolyo üzerine farklı dillerde yapmış olduğum araştırmalarımı sizin için özetleyeceğim.
1. Adım : Portfolyonuza koymayı düşündüğünüz projelerinizi seçin. (En fazla 6 tane proje olması ideal)
2. Adım : Bilgisayarınızda 'Portfolyo' adında bir klasör oluşturup, içerisine her bir proje için ayrı bir klasör oluşturun. Proje 1, Proje 2... ya da Konut Projesi, Okul Projesi gibi.. Klasörlere projelerinizle ilgili bütün çalışmalarınızı ekleyin.
3. Adım : Proje klasörlerinizi tek tek gözden geçirip, portfolyoya koymayı düşündüğünüz verileri ve teknik çizimlerinizi düzenleyip pdf olarak kaydedin.
Portfolyo Boyutu : Genelde portfolyolar dijital olarak yollanıyor. O nedenle A3 boyut idealdir.
Çözünürlük : 300 pix / inch
Mode : RGB
Portfolyo Konsepti : Portfolyonuz için bir tema belirlemekte zorlanabilirsiniz. Zira mimarlık eğitiminde pafta/afiş düzenleme, renk analizi vs maalesef derinlemesine anlatılmıyor. Bazılarımızın görsel algısı güçlü oluyor ve paftaları otomatikman orantılı ve uyumlu renklerle çıkarabiliyor. Ama durum, hepimiz için aynı değil tabii ki.
Bu durumda yapacağınız şey portfolyo altlığınızı planlamaktır.
4. Adım : Projelerimizin 3. adımda hazırlamış olduğumuz çizimlerini düzenlemeden önce, her projenin kapak sayfası olmasına özen göstermelisiniz. Kapak sayfasında proje başlığı, yılı, m2 bilgisi, çalışmanın grup mu yoksa bireysel mi yapıldığı ve proje ile ilgili bir kapak fotoğrafı ( bu bir render ya da proje ile ilgili bir eskiz / logo) koymalısınız.
5. Adım : Projelerin kapak sayfalarının aynı dilde olması, portfolyonun bütünlüğünü koruyacaktır. Zira projeler farklı dönemlerde yapıldığı için, çizim teknikleriniz aynı dilde olmayabilir.
İçerik Listesi : İçerik olarak,
- Ana kapak sayfası ( sade olmalı, sadece isminiz bile olabilir ).
- İçindekiler ( projeleriniz ve sayfa numaraları ) ve eğitim ve iş geçmişinizi gösteren CV sayfanız ( burada fotoğrafınızı koymanızda yarar var )
- Ara proje kapak/ başlık sayfaları ( 4. Adımda bahsettiğim, projelerin ara başlık sayfaları diyebiliriz )
- Projeleriniz
- Son kısımda eskizleriniz, çektiğiniz fotoğraflar, katılmış olduğunuz atölyelerden fotoğraflar ve çalışmalarınız eklenebilir.
Sorularınız olursa, sormaktan çekinmeyiniz.
İş arama sürecinde, herkese bol şans diliyorum :)
Yorumlar
Yorum Gönder