Ana içeriğe atla

Mimari Portfolyo Planlama

 Merhabalar,

Mimarlık bölümü mezunuysanız ve henüz portfolyonuz yoksa doğru yerdesiniz. Günümüzde artık her iş ilanında (elle tutulur ofisler), portfolyo talep edildiğini görüyoruz. 

Bu yazımda portfolyo üzerine farklı dillerde yapmış olduğum araştırmalarımı sizin için özetleyeceğim.

1. Adım : Portfolyonuza koymayı düşündüğünüz projelerinizi seçin. (En fazla 6 tane proje olması ideal)

2. Adım : Bilgisayarınızda 'Portfolyo' adında bir klasör oluşturup, içerisine her bir proje için ayrı bir klasör oluşturun. Proje 1, Proje 2... ya da Konut Projesi, Okul Projesi gibi.. Klasörlere projelerinizle ilgili bütün çalışmalarınızı ekleyin.

3. Adım : Proje klasörlerinizi tek tek gözden geçirip, portfolyoya koymayı düşündüğünüz verileri ve teknik çizimlerinizi düzenleyip pdf olarak kaydedin. 


Portfolyo Boyutu : Genelde portfolyolar dijital olarak yollanıyor. O nedenle A3 boyut idealdir.
Çözünürlük : 300 pix / inch
Mode : RGB

 

Portfolyo Konsepti : Portfolyonuz için bir tema belirlemekte zorlanabilirsiniz. Zira mimarlık eğitiminde pafta/afiş düzenleme, renk analizi vs maalesef derinlemesine anlatılmıyor. Bazılarımızın görsel algısı güçlü oluyor ve paftaları otomatikman orantılı ve uyumlu renklerle çıkarabiliyor. Ama durum, hepimiz için aynı değil tabii ki. 


Bu durumda yapacağınız şey portfolyo altlığınızı planlamaktır. 

4. Adım : Projelerimizin 3. adımda hazırlamış olduğumuz çizimlerini düzenlemeden önce, her projenin kapak sayfası olmasına özen göstermelisiniz. Kapak sayfasında proje başlığı, yılı, m2 bilgisi, çalışmanın grup mu yoksa bireysel mi yapıldığı ve proje ile ilgili bir kapak fotoğrafı ( bu bir render ya da proje ile ilgili bir eskiz / logo) koymalısınız. 

5. Adım :  Projelerin kapak sayfalarının aynı dilde olması, portfolyonun bütünlüğünü koruyacaktır. Zira projeler farklı dönemlerde yapıldığı için, çizim teknikleriniz aynı dilde olmayabilir. 


İçerik Listesi : İçerik olarak,

  • Ana kapak sayfası ( sade olmalı, sadece isminiz bile olabilir ).
  • İçindekiler ( projeleriniz ve sayfa numaraları ) ve eğitim ve iş geçmişinizi gösteren CV sayfanız ( burada fotoğrafınızı koymanızda yarar var ) 
  •  Ara proje kapak/ başlık sayfaları ( 4. Adımda bahsettiğim, projelerin ara başlık sayfaları diyebiliriz ) 
  • Projeleriniz
  • Son kısımda eskizleriniz, çektiğiniz fotoğraflar, katılmış olduğunuz atölyelerden fotoğraflar ve çalışmalarınız eklenebilir.

Sorularınız olursa, sormaktan çekinmeyiniz. 

İş arama sürecinde, herkese bol şans diliyorum :)

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Loreal Paris Casting Sunkiss Saç Açıcı : Saçlarda Güneş Etkisi

L'Oréal Paris'in yeni durulanmayan jeli ile saçlarımızı iki tona kadar açabiliyoruz. Sonuç, doğal görünümlü açılmış, parlak saç uçları! Eğer bu sıcak günlerde sizin de saçlarınız soluk ve yorgun görünüyorsa, Sunkiss Jelly ile aydınlığı ve parlaklığı saçlarınıza kolay ve hızlı bir biçimde taşıyacaksınız! Nasıl kullanılıyor? - Saç renginin açılma işlemi aşamalı olarak gerçekleşiyor, üç günlük aralarla gerçekleşen üç seferli uygulama ile doğal, boyasız saçlar bir iki ton açılıyor. - Ürünü nemli saçlara uygulanıp, ister kurutma makinası ister güneş ile saçları kurutarak uygulanıyor. - Durulanmayan bu ürünün saçı besleyici zengin içeriği saçın daha yumuşak ve parlak olmasına yardımcı oluyor. İster yazın ister kışın uygulayın Sunkiss Jel tüm sene saçlarda yaz etkisi taşımak için en harika yöntem!

Technic Marka Makyaj Malzemeleri

Tekrar merhaba arkadaşlar, Markette bulduğum Technic marka bronzer ve contour paletini sizinle paylaşmak istedim. ( önceden hiç kullanmadım ) Ürünler çok ucuzdu. Tanesi 10 tl.  Technic Marka  Bronzer fakat bunları çok parlak gelirse far olarak kullanmayı düşünüyorum :) Şu sıralar kahve ve krem tonlu parlak makyajlara bayılıyorum. Henüz kapatıcılar hakkında fazla tecrübem yok. Sadece göz altlarım için concealer kullanıyorum. Bu kadar detaylı gölge yapmayı denemedim fakat bu renkli palet profesyonel makyaj için süper bir kit.  Renkli kapatıcıların farklı özellikleri var. Yeşil renk yüzdeki kızarıklıkları kapatıyor gibi.. Ondan sonra fondoten uyguladığınızda kusurların tamamen kapandığını göreceksiniz.  Hepinize ışıltılı günler :) 

Parfüm muadilleri

Tekrar merhaba, Zara parfümlerinin diğer markalara göre daha uygun fiyatlı olduğunu çoğumuz biliyordur. Siz de bir parfüme 1000 tl vermek istemiyorsanız ve aşağıdaki listede beğendiğiniz fakat alamadığınız o parfüm bulunuyorsa hemen Zara mağazalarında muadilini denemenizi öneririm. Örneğin Sephora'da 1300 tl fiyatı olan Carolina Herrera Good Girl parfümü, Zara Luminous Garden ile çok benzemekte ve fiyatı yaklaşık 120 tl.  Zara Rose – Narciso Rodriguez Zara Tuberose – Calvin Klein Euphoria Zara Black -Tom Ford Neroli Portofino Acqua Zara Tuberose – Giorgio Armani Code Zara Rose Gold – Michael Kors Zara Luminous Garden – Carolina Herrera Good Girl Zara Black Amber – Dolce Gabbana the one  Zara Powdery Magnolia – Chloe. Zara Blue Candy – Thierry Mugler Angel Zara Black Amber – Dolce & Gabbana The One Zara Powdery Magnolia – Chloe Signature Zara Nuit – Estee Lauder Modern Muse Nuit Zara Bright Rose – Narciso Rodriguez for Her Zara Nude Bouquet – Burberry My Burberry / Miss Dior Blo