Ramazanın tadının her zaman kalabalıkta çıktığına inanmışımdır. Tek başına hazırlanan sahur ve iftarın tadı olmuyor, sanki yemekte birşeyler eksik gibi... Bu yüzden sık sık minibüse atlayıp dayımlara geçiyorum. Çekirdek aile olmalarına rağmen çok farklı bir dünyaya giriyor insan kapıdan.. İlerleyen günlerde ailemden daha çok bahsedeceğim.
Ramazan geldi geleli etrafımdaki çoğu bayanın aklındaki soru 'Bugün ne yemek yapsak?' oluyor. İnsan oruç tutunca akşam yenilen yemek ödül misali olduğundan çok farklı şekilde yapılıyor. Ayrı bi özen ve arzuyla... Kendimi bildim bileli yengem hiç strese sokmaz kendini, dünden planını yapar yarın ocakta ne pişeceğinin..
Menümüzde ise bugün ; toyga çorbası (soğuk çorba), kekik ve biber soslu makarna, Zeytinyağlı taze fasulye, çoban salata , közlenmiş patlıcan ve biber salatası veeeeeee iftar soframızın vazgeçilmezleri su ve hurma.. Son olarak meşrubat olarak yengemin bahçeden toplanan eriklerle yaptığı erik hoşafı..
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE Malzemeler
1 kilo taze fasülye
2 tane domates
1 büyük boy soğan
2 yemek kaşığı salça
Salçayı karıştırmak için 2 sb su
Tuz
Biraz ayçiçek yağı ve zeytinyağı
Öncelikle taze fasulyelerimizi ayıklıyoruz ve suda beklemeye koyuyoruz. Fasülyelerimiz suda beklerken düdüklü tenceremize soğan ve domateslerimizi doğrayarak koyuyoruz ve üzerine fasulyelerimizi süzerek alıyoruz tuzunu ekliyoruz. Ayrı bir kasede 2 yemek kaşığı salçaya 2 su bardağı suyla sulandırıyoruz ve karıştırıyoruz. Salça karışımımızı da yağımızla birlikte tencereye alıp karıştırıyoruz ve kapağını kapıyoruz. Düdüğünü kaldırdığımız tenceremizdeki yemeğimizi açık ateşte kaynamaya bırakıyoruz, kaynayınca düdüğünü yatırarak 15 dakika da öyle pişiriyoruz. Ve yemeğimiz hazır, afiyet olsun :)
KEKİK VE BİBER SOSLU MAKARNA
Malzemeler
Sos ;
6 adet sivri biber
3-4 adet çarliston biber
Avuç içi büyüklüğünde kıyma
4 adet rendelenmiş orta boym domates
tuz, kekik
ayçiçek yağı
1 paket makarna
El ile çırpılmış süzme yoğurt
Öncelikle makarnayı haşlamak için tenceremize bir miktar su ve 2 yemek kaşığı yağ ve tuz koyuyoruz. Su kaynayınca paket makarnayı suyun içine döküyoruz ve kısık ateşte haşlanmaya bırakıyoruz.
Bu sırada ayrı bir tencerede ince ince doğradığımız biberleri kavuruyoruz.
Biberler kavrulunca kıymayı tavaya alıyoruz ve iyice kavuruyoruz.
Ardından rendelenmiş domateslerimizi ekliyoruz ve baharatını ekleyerek suyunu çekmeye bırakıyoruz.
Suyunu çekince ocağımızı kapıyoruz ve sosumuzu soğumaya bırakıyoruz.
Makarnamızı süzerek servis tabağına alıyoruz. Üzerine çırpılmış yoğurdumuzu döküyoruz ve ardından son olarak soğuyan kekikli biberli sosumuzu döküyoruz.. Afiyet olsun :)
SOĞUK TOYGA ÇORBASI
Malzemeler
1 sb haşlanmış buğday
1 sb haşlanmış nohut veya kuru fasulye
1,5 kase yoğurt
tuz
Üzerine
Nane
Önce buğday ve fasülyeyi aynı tencerede haşlıyoruz ve suyuyla soğumaya bırakıyoruz. Ayrı bir kapta yoğurdu çok iyi çırpıyoruz. Karışımı soğuyan buğday ve fasulye tenceremize alıyoruz ve üzerine nanemizi ve tuzumuzu koyup karıştırıyoruz.
Çorbanın sıcak versiyonu yayla çorbası oluyor ve içinde yumurta, un ve isteğe göre sarımsaklı oluyor. Ama soğuğu özellikle ramazanda çok iyi gidiyor :)
Ramazan geldi geleli etrafımdaki çoğu bayanın aklındaki soru 'Bugün ne yemek yapsak?' oluyor. İnsan oruç tutunca akşam yenilen yemek ödül misali olduğundan çok farklı şekilde yapılıyor. Ayrı bi özen ve arzuyla... Kendimi bildim bileli yengem hiç strese sokmaz kendini, dünden planını yapar yarın ocakta ne pişeceğinin..
Menümüzde ise bugün ; toyga çorbası (soğuk çorba), kekik ve biber soslu makarna, Zeytinyağlı taze fasulye, çoban salata , közlenmiş patlıcan ve biber salatası veeeeeee iftar soframızın vazgeçilmezleri su ve hurma.. Son olarak meşrubat olarak yengemin bahçeden toplanan eriklerle yaptığı erik hoşafı..
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE Malzemeler
1 kilo taze fasülye
2 tane domates
1 büyük boy soğan
2 yemek kaşığı salça
Salçayı karıştırmak için 2 sb su
Tuz
Biraz ayçiçek yağı ve zeytinyağı
Öncelikle taze fasulyelerimizi ayıklıyoruz ve suda beklemeye koyuyoruz. Fasülyelerimiz suda beklerken düdüklü tenceremize soğan ve domateslerimizi doğrayarak koyuyoruz ve üzerine fasulyelerimizi süzerek alıyoruz tuzunu ekliyoruz. Ayrı bir kasede 2 yemek kaşığı salçaya 2 su bardağı suyla sulandırıyoruz ve karıştırıyoruz. Salça karışımımızı da yağımızla birlikte tencereye alıp karıştırıyoruz ve kapağını kapıyoruz. Düdüğünü kaldırdığımız tenceremizdeki yemeğimizi açık ateşte kaynamaya bırakıyoruz, kaynayınca düdüğünü yatırarak 15 dakika da öyle pişiriyoruz. Ve yemeğimiz hazır, afiyet olsun :)
KEKİK VE BİBER SOSLU MAKARNA
Malzemeler
Sos ;
6 adet sivri biber
3-4 adet çarliston biber
Avuç içi büyüklüğünde kıyma
4 adet rendelenmiş orta boym domates
tuz, kekik
ayçiçek yağı
1 paket makarna
El ile çırpılmış süzme yoğurt
Öncelikle makarnayı haşlamak için tenceremize bir miktar su ve 2 yemek kaşığı yağ ve tuz koyuyoruz. Su kaynayınca paket makarnayı suyun içine döküyoruz ve kısık ateşte haşlanmaya bırakıyoruz.
Bu sırada ayrı bir tencerede ince ince doğradığımız biberleri kavuruyoruz.
Biberler kavrulunca kıymayı tavaya alıyoruz ve iyice kavuruyoruz.
Ardından rendelenmiş domateslerimizi ekliyoruz ve baharatını ekleyerek suyunu çekmeye bırakıyoruz.
Suyunu çekince ocağımızı kapıyoruz ve sosumuzu soğumaya bırakıyoruz.
Makarnamızı süzerek servis tabağına alıyoruz. Üzerine çırpılmış yoğurdumuzu döküyoruz ve ardından son olarak soğuyan kekikli biberli sosumuzu döküyoruz.. Afiyet olsun :)
SOĞUK TOYGA ÇORBASI
Malzemeler
1 sb haşlanmış buğday
1 sb haşlanmış nohut veya kuru fasulye
1,5 kase yoğurt
tuz
Üzerine
Nane
Önce buğday ve fasülyeyi aynı tencerede haşlıyoruz ve suyuyla soğumaya bırakıyoruz. Ayrı bir kapta yoğurdu çok iyi çırpıyoruz. Karışımı soğuyan buğday ve fasulye tenceremize alıyoruz ve üzerine nanemizi ve tuzumuzu koyup karıştırıyoruz.
Çorbanın sıcak versiyonu yayla çorbası oluyor ve içinde yumurta, un ve isteğe göre sarımsaklı oluyor. Ama soğuğu özellikle ramazanda çok iyi gidiyor :)
Yorumlar
Yorum Gönder